Kinezi preuzimaju 14 odsto Rosnjefta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Rosneft

Firma CEFC iz Kine preuzeće udeo od 14 odsto u ruskoj državnoj naftnoj kompaniji “Rosnjeft” za 7,5 milijardi evra, što je pokazatelj sve veće saradnje Kine i Rusije u energetskom sektoru.

Švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama “Glenkor” saopštila je da je sa katarskom državnom kompanijom Katar investment autoriti dogovorila zajedničku prodaju udela od 14,16 odsto u “Rosnjeftu” kompaniji CEFC (China Energy Company Limited).

Sporazum, koji je podložan izmenama u finalnim pregovorima, usledio je devet meseci pošto su “Glenkor” i Katar investment autoriti kupili 19,5 odsto kompanije “Rosnjeft”, koja će ostati u većinskom vlasništvu i pod kontrolom ruske države.

Direktor “Rosnjefta” Igor Sečin, blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je za rusku državnu televiziju da je sporazum Glenkora i Katar investment autoriti podstaknut obostranom željom dve kompanije da ublaže teške otplate duga.

Sečin je kazao da će “Glenkor” i Katar investment autoriti zadržati udeo u “Rosnjeftu” koji su u decembru 2016. godine kupili sopstvenim novcem, a da će kompaniji Katar investment autoriti prodati deo koji su kupili na osnovu kredita.

“Glenkor” je saopštio da će ubuduće posedovati oko 0,5 odsto vlasništva u Rosnjeftu, dok će Katar investment autoriti imati 4,7 odsto.

Rusija je prethodnih godina razvila saradnju u oblasti nafte i gasa s Kinom, najvećim svetskim potrošačem energije.

Ruska državna kompanija “Gasprom” sklopila je sporazum s Kinom 2014. godine, da joj dostavlja gas putem novog gasovoda “Snaga Sibira”, koji je još u izgradnji.

 

Izvor: Beta

Foto: Rosneft