X
  • English
X

Poslovne vesti

Kinezi zainteresovani za Fijat

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FCA

Čelnici Fijat Krajsler Automobila, koji su o mogućem preuzimanju kompanije razgovarali sa predstavnicima kineskog holdinga Žejđijang Džili, kažu da će biti spremni da razmotre sve ponude, ali tek pošto ostvare poslovne planove za 2018. godinu.

„Neka tržište samo proceni vrednost naših postignuća u 2018. godini. Tada, svi koji su zainteresovani za preuzimanje Fijat Krajslera, mogu da dođu, da ponovo o tome razgovaramo“, rekao je na auto sajmu u Ženevi generalni direktor FCA Serđo Markijone, a prenosi Blumberg.

„Sve dok tržište ne bude prepoznalo vrednost onoga što je urađeno, bilo kakvi razgovori o spajanju ili preuzimanju su besmisleni“, kaže Markijone.

Markijone je potvrdio da se kineski holding Džili „pojavio“ i već razgovarao sa rukovodiocima kompanije i to pre nego što je vlasnik holdinga, Li Šufu postao vlasnik većinskog paketa akcija u nemačkom Dajmleru za 7,3 milijardi evra.

Ta investicija ujedno je i najveća investicija jedne kineske kompanije u međunarodnog proizvođača automobila. Li je sredinom prošle godine kontaktirao rukovodstvo Fijat Krajslera, italijansko američkog auto-proizvodjača, istražujući mogućnosti da proširi poslovanje van Kine.

Povezane vesti

Tada nije izašao sa konkretnom ponudom za preuzimanje, jer su dve strane imale različita gledišta o budućoj vrednosti Fijat Krajslera. Isti kineski holding kupio je za tri milijarde evra i udeo u Volvou, u proizvodnji kamiona.

I dok su Kinezi tražili način da se prošire u Evropi i SAD, Markijone je zagovarao konsolidaciju, uz argument da industrija bespotrebno troši novac na razvoj sličnih verzija iste tehnologije.

Međutim, otkako je njegovu ideju o spajanju odbacio Dženeral Motors još 2015. godine, Markijone je sve snage usmerio kao smanjenju dugovanja i poručio da Fijat Krajsler više ne traži partnere.

Izvor: N1

Foto: FCA