Kinezima zeleno svetlo da preuzmu Gorenje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gorenje

Evropska komisija je odobrila kineskoj Hajsens Grupi kupovinu Gorenja, slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo, ocenivši da to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju.

Kako prenosi agencija STA, Komisija je pre svega konstatovala da obe kompanije proizvode i snabdevaju tržište krupnom „belom tehnikom“, kao što su frižideri ili štednjaci.

Komisija je zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurencije, imajući u vidu ograničene tržišne pozicije dveju kompanija zajedno i činjenicu da će veliki broj konkurenata ostati na tržištu i posle transakcije, navodi se u odluci EK.

Kineska kompanija Hisense Home Appliance, sa sedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95 odsto akcija Gorenja po ceni od 12 evra po akciji, čime je ukupna vrednost transakcije dostigla iznos od 293 miliona evra.

Hajsens, za čiju se ponudu opredelio menadžment slovenačke kompanije, obavezao se da će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju. Ta fabrika će postati Hajsensov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizovodna tačka u Evropi.

Očekuje se da će slovenačka Komisija za zaštitu konkurencije doneti svoju odluku o ovoj akviziciji do jeseni.

Gorenje u Srbiji ima tri fabrike – u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi.

Izvor: Agencije, Tanjug

Foto: Gorenje