Kipar traži od Turske da ne blokira istraživanje gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis pozvao je Tursku da prekine pomorsku blokadu istraživanja gasa kod tog ostrva jer bi, kako je istakao, eksploatacija gasa bila korisna i za kiparske Turke, ako bi se ostrvo ponovo ujedinilo.

„Retorika Turske i kiparskih Turaka je neopravdana i neosnovana. To nije u interesu kiparskog naroda. Projekti Republike Kipar u sferi energetike će se nastaviti“, izjavio je predsednik i pozvao Tursku i kiparske Turke da se „vrate za pregovarački sto“, pod uslovom da se obustavi „kršenje prava Kipra u njegovoj isključivoj ekonomskoj zoni“.

Nikozija je Ujedinjenim nacijama i EU, a Grčka i NATO, prijavila da Ankara od početka februara krši međunarodno pravo i propise tih organizacija time što kod Kipra brodovima Ratne mornarice blokira brod italijanske kompanije Eni koja ima dozvolu za istraživanje u isključivoj ekonomskoj zoni Kipra.

Anastasijadis je rekao da prirodna bogatstva ostrva pripadaju državi i da će biti deljena s kiparskim Turcima kad se Kipar ujedini.

Kipar je turskom vojnom okupacijom podeljen od 1974. godine. Republika Kipar, članica EU, ima vlast nad većim, slobodnim, južnim delom ostrva, dok severnu trećinu drži samoproklamovana Turska republika Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio strane kompanije da ne tragaju za gasom i naftom u kiparskim vodama, braneći „neotuđiva prava“ zajednice kiparskih Turaka na prirodna bogatstva ostrva.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay