Knežević: Najvažniji održiv rast i zapošljavanje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Miloš Miškov

Ministar privrede Goran Knezević izjavio je danas da je sada kada Srbija ima stabilne finansije, najvažnije obezbediti održivi rast i zapošljavanje.On je na konferenciji “Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu” u Beogradu rekao da je Vlada Srbije napravila teške rezove, sprovela teške reforme, što nije bilo nimalo lako.

Ovim potezima, kako je rekao, povećan je Srbiji kreditni rejting, a podigla se i na lestvici Duing biznis liste Svetske banke o uslovima poslovanja.

Kako je dodao, prepolovljena je stopa nezaposlenosti iz 2012. godine i danas ona iznosi 13 odsto, a cilj je da se svede na ispod 10 odsto, kakav je i evropski prosek.

“Takođe smo povećali minimalnu cenu rada”, rekao je on.

Istakao je da je put Srbije ka Evropskoj uniji veoma važan i dodao da je interes Srbije da nastavi put evropskih integracija.

Dok Srbija i preostale zemlje regiona ne uđu u Evropsku uniju, on je podsetio na ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o jedinstvenom tržištu regiona, koji treba da dovede do većeg privrednog rasta, izvoza, investicija i stvaranja tržišta od 20 miliona ljudi.

Kako je ocenio, takvo tržište može da doprinese poboljšanju dobrosusedskih odnosa zemalja regiona.

Knežević je rekao da brži rast koči činjenica da ova vlada Srbije mora i dalje da posvećuje svoje vreme i kapacitete rešavanju negativnog nasleđa prethodnih vlada – javnih i državnih preduzeća, ali je naglasio da i tu ima velikog pomaka.

Dodao je da od 526 preduzeća, koliko ih je bilo na početku procesa privatizacije, danas ima samo 150 i svako preduzeće posluje po tržišnim uslovima.

Kada su javna preduzeća u pitanju, Kneževic je rekao da ona više nisu gubitaši kao što je to bilo 2014. i danas imaju neto dobit od 70 miliona evra.

Dodao je da je prošle godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiji bio više od 1,9 milijardi evra.

“Iako treba da budemo zadovoljni ovim rezultatom država će još intenzivnije podržavati investicije, ne samo nastavkom politike podsticaja, već i obezbeđivanjem sigurnog i pouzdanog poslovnog ambijenta”, rekao je on.

Kako je ocenio, Srbija je prepoznata kao dobar i pouzdan partner.

“Tu posebno mislim na zemlje članice Evropske unije u koje Srbija izvozi dve trećine svojih proizvoda”, rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Miloš Miškov