Knjiga o bitkoinu: Digitalno zlato

PinterestFacebookTwitterShare

„Za jednim krajem stola, leđima okrenut jezeru, sedeo je dvadesetdevetogodišnji Erik Vorhis; nije ličio na čoveka koji je tri godine ranije bio nezaposlen, do guše u dugovima zbog kreditnih  kartica,  i  koji  je  radio  kojekakve  posliće  kako  bi  platio kiriju u Nju Hempširu. Ove večeri Erik se, u svojim oksford cipelama od jelenske kože i po meri šivenim farmer-kama, sjajno uklapao u društvo, i lagodno se zavitlavao sa investicionim menadžerom hedž fonda koji je sedeo pored njega.  Zalisci su mu već bili uočljivi, ali još je bio mladolik i  zračio  je  nekakvom  svežinom.  S  rupicama  na  obrazima,  Erik se šalio kako se prethodne večeri loše pokazao u partiji pokera, i rekao da je sve to deo njegove „dugoročne igre““ Iz knjige „Digitalno zlato“.

Bitkoin i dosad neispričana priča o čudacima i milionerima koji menjaju lice novca.

Kako funkcioniše novac, ko iz njega izvlači korist i kako bi sve to moglo izgledati ubuduće.

Bitkoin, revolucionarna digitalna valuta i finansijska tehnologija, predstavlja začetak jednog globalnog društvenog pokreta utopijskih stremljenja. Ideja nove valute, koju održavaju personalni računari širom sveta, bila je predmet brojnih šala, ali to je nije sprečilo da preraste u tehnologiju vrednu više milijardi dolara, tehnologiju s mnoštvom sledbenika, koji je smatraju najvažnijim novim izumom još od stvaranja interneta.

Poklonici bitkoina, od Pekinga do Buenos Ajresa, u njemu vide mogućnost postojanja finansijskog sistema bez uticaja vlade ili banaka, novu globalnu valutu digitalne ere. Digitalno zlato je neobična priča o jednom grupnom izumu, pripovest o ličnostima koje su stvorile bitkoin, uključujući i jednog finskog studenta, argentinskog milionera, kineskog preduzetnika, Tajlera i Kamerona Vinklvosa, tajanstvenog tvorca bitkoina Satošija Nakamota, kao i Rosa Ulbrihta, osnivača Silk rouda, tržišta narkotika na internetu.

„Sjajna priča. Bitkoin će preobraziti i finansijski svet i našu upotrebu interneta, a ova izuzetno zanimljiva knjiga predstavlja hroniku njegovog neverovatnog nastanka. Poperova priča se ne ispušta iz ruke, puna je živopisnih izumitelja, i predstavlja ključno štivo za svakoga ko želi da razume budućnost,“ rekao je o knjizi Volter Ajzakson, autor knjige Stiv Džobs

Lari Samers, bivši ministar finansija SAD kaže da je bitkoin možda tekovina informatičkih nauka, ali priča o njemu je priča o ljudima. „Ovaj nadsve zabavan istorijat podseća nas da istina može biti čudnija od književnosti, i ponekad je spektar stvarnih ličnosti još neobičniji i zanimljiviji od književnih,“ kaže Samers.

Knjiga „Digitalno zlato“ krajem januara objavljena je u izdanju „Lagune“. Ima preko 400 strana, cena joj je 1099 dinara, a prevod je uradila Nevena Andrić.

O Natanijelu Poperu

Natanijel Poper je reporter Njujork tajmsa, gde piše o zanimljivim temama u kojima se susreću finansije i tehnologija. Pre nego što se pridružio Tajmsu, pisao je za Los Anđeles tajms i za Forvard. Poper je odrastao u Pitsburgu i diplomirao na Harvardu. Živi u Bruklinu s porodicom.

Izvor: BIZLife magazin