Ko će u 2019. biti najveći putnici o trošku budžeta?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno je da se na putovanja državnih službenika u ministarstvima potroši ukupno 4,4 milijarde dinara, prenosi “Blic”.

Od ukupno 37 miliona evra, koliko će ministarstva moći da potroše na službena putovanja, najviše će dobiti Ministarstvo prosvete (skoro 22 miliona evra), zatim ministarstva Ivice Dačića (pet miliona evra), Vladana Vukosavljevića (1,6 miliona) i Zorana Đorđevića, čije će ministarstvo dobiti nešto više od 1,3 miliona evra.

Na začelju liste istovremeno su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zaštite životne sredine, te ministarstva rudarstva i omladine i sporta. Njihovi službenici zajedno će na putovanja potrošiti manje od 75 miliona dinara, koliko je, recimo, budžetom pripalo samo resoru ministra Rasima Ljajića.

Ministarstvo prosvete tradicionalno iz budžeta dobija najviše novca za putovanja, a kako se navodi, razlog je širok resor koji pokriva predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, ali i rad univerziteta i zavoda širom Srbije. Tako je za poslove u okviru osnovnih škola za putovanja predviđeno 1,4 milijarde dinara, a za srednje škole 392 miliona dinara. Oko 5,5 miliona dinara koštaće i putovanja u okviru inspekcijske kontrole svih obrazovnih ustanova, a 2,8 miliona dinara predviđeno je za putovanja državnih službenika koji su zaduženi za razvoj regionalnih obrazovnih politika.

Veliki budžet za putovanja, skoro 200 miliona dinara, dobilo je i Ministarstvo kulture. Njihov budžet se, međutim, odnosi na troškove putovanja ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija, zatim zaposlene u Ministarstvu i one koji rade u novinsko-izdavačkoj kući “Panorama”.

Zanimljivo je da su pojedine institucije dobile više sredstva za putovanja nego neka ministarstva. Tako je, na primer, Narodna skupština dobila i 20 puta više novca nego resori pojedinih ministara, dok je Republički zavod za statistiku dobio više od 34 miliona dinara, koliko će, recimo, na službena putovanja potrošiti i ministarstvo Zorane Mihajlović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay