Ko izdaje „stan na dan“ biće oporezovan

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo turizma priprema projekat koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao „stan na dan“, prenosi B92.

To je izjavila Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana građana, pružalaca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo, precizirala je Pindžo na panelu „Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije” koji je organizovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru obeležavanja Dana fakulteta.

Ona očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je navela da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj. Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade, dodala je.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Igor

    Prvo naslov u stihu, a onda odjednom Pindžo… Ovo izgleda kao da te neko zeza…