Ko je Bob Čepmen, čovek koji propagira kapitalizam s ljudskim likom i upravo je kupio SRPSKU firmu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Screenshot

Vest je prošla potpuno nezapaženo, a ne zaslužuje takav tretman. Američka kompanija Barry-Wehmiller, najveći svetski proizvođač mašina za papirnu industriju, inženjering i IT konsalting, kupila je pre neki dan većinski paket (60 odsto) vlasništva jednog od vodećih igrača na globalnom tržištu.

Biznis porodici Barry-Wehmiller, koja broji stotinak kompanija širom sveta, pridružila se i firma Stax Technologies iz Konjevića, čačanskog predgrađa. Stax Technologies nije “mačji kašalj” na svetskom tržištu mašina za papirnu industriju – devet odsto je njen globalni “market share”. Toliki tržišni “kolač” nemaju ni mnogo veće i uglednije srpske firme, piše Nedeljnik.

Vest da se dogodila ovakva akvizicija jeste zanimljiva sama po sebi, jer se svetski lider u jednoj vrsti proizvodnje pojavio u Srbiji. Još je, međutim, zanimljivija ličnost suvlasnika, predsedavajućeg uprave i izvršnog direktora kompanije Barry-Wehmiller.

Bob Čepmen, osim što je “kralj” mašina za papirnu industriju, jedan je od najvećih svetskih gurua kapitalizma s ljudskim likom. Koautor je knjige “Svi su bitni: Izuzetna moć brige o svojim ljudima kao porodici”, a na svom blogu “Zaista ljudsko vođstvo” redovno piše o pitanjima liderstva i kulture radnog mesta.

Ulazak u vlasničku strukturu uspešne srpske kompanije Stax Technologies bio je povod da nešto više saznamo o filozofiji ovog neobičnog poslovnog čoveka, koji je i čest gost prestižnih američkih univerziteta na kojima se izučava njegov “casy study Barry-Wehmiller”.

“Mi smo globalna kompanija od 12.000 duša orijentisana na članove tima i imamo privilegiju da oni čine našu organizaciju. Postali smo poznatiji po našoj korporativnoj kulturi brige za zaposlene nego po industrijskim proizvodima koje naši ljudi kreiraju. Ujedinjeni smo s našim kolegama oko jedinstvenog načina merenja uspeha. A merimo ga po tome koliko poboljšavamo živote drugih”, kaže Čepmen.

Kaže da je odluka o kupovinu udela u srpskoj firmi bila veoma laka jer je njihov tim od ranije sarađivao sa timom iz Stax-a i stekli su dubok osećaj poštovanja i poverenja “da zajedno možemo da poboljšamo živote članova našeg tima. Plan za Stax je da kreiramo viziju kako zajedno možemo da budemo dobri staratelji života koji su nam povereni. Da pokažemo da i u Srbiji možemo u harmoniji da stvaramo ljudsku i ekonomsku vrednost”, naveo je Čepmen.

Izvor: Nedeljnik

Foto: YT/Screenshot