Ko je Roni Ljubomir Pecik?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot DLD conference

Kao mogući kupac udela ruske Sberbanke u Agrokoru ovih dana se pominje Roni Ljubomir Pecik (57).

Pecik je austrijski biznismen, a prema pisanju Poslovnog dnevnika on bi se mogao uključiti u konzorcijum koji bi otkupio Sberbankov udeo što je navodno već i prezentovano penzionim fondovima.

Ko je Roni Ljubomir Pecik? Večernji list piše da on rodom iz Varaždinskih Toplica ali se već kao četvorogodišnjak odselio sa majkom, očuhom i dvojicom braće u Austriju. Zbog čestih svađa i sukoba s očuhom sa 17 godina, zauvek je otišao iz roditeljskog doma, a i rano se, prema današnjim kriterijumima, oženio i postao otac, s tek 20 godina.

Studirao je pravo šest mjeseci, ali je odustao. Prošao je obuku za rad s računarima, radio je kao konobar dve i pol godine da bi prehranio porodicu, kao perač posuđa i radnik na benzinskoj pumpi, zaposlio se u IBM-u pa u Landerbanku preko kojeg je jedno vreme radio u Njujorku iz kojeg se vratio u Beč jer “voli srednjoevropsku kulturu”, pa u Bank Austriji od 1989. do 1992. godine… Prvih milion šilinga zaradio je do 26. godine. Prve deonice s kojima je trgovao 1986. kupio je za 15.000 austrijskih šilinga i prodao ih nakon tri meseca uz 50 posto zarade. Odlično mu je išlo mešetarenje na berzi. Učestvovao je i u osnivanju austrijske Berze opcija. Tri godine zaredom bio je najbolje plaćeni bankar u Austriji. Kupio je jednu manju banku, proširio biznis i na čeličanu, a potom je kupio i udeo u Telekom Austriji u kojem je bio drugi najveći deoničar, da bi ga potom prodao meksičkom milijarderu Karlosu Slimu, svojevremeno najbogatijem čoveku na svetu.

“Sve što imam stekao sam vlastitim radom, a novac koji ulažem je moj, a ne tuđi, kao i rizik u koji se upuštam. Smatram se korektnim igračem i uvek tražim win-win situaciju kako bi obe strane bile zadovoljne, rekao je jednom prilikom Pecik.

Puno putuje, a imao je i svoju flotu od dvadesetak aviona kompanije Amira-Air, čiji su klijenti bili iz rubrike “bogati i slavni”, poput britanskog princa Vilijema i Kejt Midlton, Anđeline Džoli, Breda Pita, i drugih.

Pre dve godine Rojters je objavio da je Erste Group Bank Peciku prodala deset posto udela u kompaniji koja se bavi nekretninama S Immo za oko 107 miliona evra. Blumber je objavio da je Pecikov RPR Privatstiftung trust kupio 22 posto udela u S Immu od kompanije u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča i Erste Group Bank AG. Nagađalo se da je platio oko 200 miliona eura.

U jednom TV intervjuu rekao je da bi voleo doživeti starost. Porodični lekar mu je rekao da nijedan njegov pacijent nema veći rizik od srčanog udara. I što je učinio? – Promenio sam lekara. Novi je lekar rekao da nije tako loše…

Izvor: Večernji list

Foto: Screenshot DLD conference