Kolektivni ugovor za veća prava radnika „Gorenja“ u Valjevu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

„Gorenje Srbija“ i reprezentativni sindikati u fabrici u Valjevu potpisali su posle tromesečnih pregovora, trogodišnji kolektivni ugovor, kojim su radnicima garantovana veća prava i dodatna sigurnost, saopštila je danas ta kompanija.

„Ovo je prvi kolektivi ugovor zaključen na nivou kompanije i predstavlja sporazum dve strane, za razliku od Pravilnika o radu koji jednostrano donosi i menja sam poslodavac“, navodi se saopštenju.

Kolektivnim ugovorm su predviđeni dodatni dani godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih, uključujući roditelje i samohrane roditelje, jubilarna nagrada, plaćeno odsustvo tokom selidbe, sklapanja braka, porođaja supruge za nove očeve, kao i pokrivanje troškova obrazovanja zaposlenog unutar kompanije i u obrazovnim insitucijama, prema potrebi.

Kako je istaknuto, predstavnici „Gorenja“ i sindikata uvereni su da će potpisivanje kolektivnog ugovora doprineti međusobnom razumevanju i unapređenju uslova rada zaposlenih i poslovanja kompanije.

„Gorenje“ u Srbiji trenutno zapošljava oko 3.000 radnika, od čega više od polovine zaposlenih, njih 1.700, u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu.

U tom gradu u pripremi je i izgradnja još jedne fabrike koja će uposliti 200 do 300 novih radnika, kako je nedavno i najavljeno dolaskom većinskog vlasnika „Gorenja“, kineske „Hisense“ grupe.

Izvor: Beta

Foto: Youtube

Piše: T. K.