Kolektivni ugovori za 11.228 radnika železnice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Poslovodstva i sindikati četiri železnička preduzeća Srbije, i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su kolektivne ugovore koji će omogućiti bolje uslove rada 11.228 zaposlenih na železnici.

Ministarstvo je saopštilo da su tako četiri železnička preduzeća, formirana 2015. godine – Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo, Srbija voz i Železnice Srbije – dobila prve kolektivne ugovore, usklađene s novom organizacijom i novim sistematizacijama radnih mesta.

“Zaposleni u železnici prošli su kroz teške periode u prethodnih 30-40 godina i u svim tim teškim periodima bili su odgovorni prema svom preduzeću i prema državi. Ako postoje radnici kojima treba da se poklonim, to su sigurno radnici železnice”, rekla je Mihajlović.

Predsednik Sindikata železničara Srbije Dragan Ranđelović je ocenio da je “započelo odmrzavanje finansijsko-materijalnog položaja zaposlenih”.

“Pokrenuli smo se sa mrtve tačke, kako bi železnice ponovo postale lider u srpskoj privredi i regionu”, kazao je Ranđelović.

Predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica Nebojša Nikić rekao je da “za 16 godina železničari prvi put imaju pravog ministra”. “Ovo je četvrti i do sada najbolji kolektivni ugovor koji pamtim”, istakao je Nikić.

U pregovorima koji su započeti krajem januara, postignuta je saglasnost sindikata, poslovodstva i Ministarstva i postignut glavni cilj maksimalno poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u postojećim uslovima, piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: A.M.