Koliko zarađuju javna preduzeća?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Budžet od javnih preduzeća ove godine očekuje 15,5 milijardi dinara. Ukoliko država nekog ne poštedi, ona bi, skoro u dinar, mogla da ispune svoju obavezu, prenose Večernje novosti.

Preliminarni podaci pokazuju da je 37 državnih firmi lane ostvarilo profit od 20,4 milijarde dinara, a u budžet bi trebalo da uplate do polovine dobiti. Ne treba zaboraviti Telekom Srbija, državno akcionarsko društvo, jer se državna kasa nada blizu 5,9 milijardi dinara njegovih dividendi.

Od 37 javnih preduzeća donelo odluku o uplati dela dobiti. Zakon kaže da osnivači mogu da daju do polovine zarade, ali i da osnivač, uz adekvatno obrazloženje, može da ih i oslobodi te obaveze.

Za sve koji se sećaju bilansa javnih preduzeća pre nekoliko godina, prilično neverovatno zvuči da bi najznačajniji „donator“ budžeta trebalo da bude – „Srbijagas“. Na sajtu Agencije za privredne registre još nije dostupan konsolidovani finansijski izveštaj, ali je matično preduzeće 2016. godinu završilo sa dobitkom od 16,8 milijardi dinara. Lane su imali skoro osam puta manji rezultat 2,1 milijardu dinara, ali su bili oslobođeni obaveze da deo daju budžetu. Profit su iskoristili za otplatu dela nagomilanih dugova.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Logo