Kome smeta jaka inspekcija?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako su u javnosti najčešće prisutna neprijatna iskustva iz „bliskih susreta“ sa inspekcijama, pa i optužbe za korumpiranost, grubost, selektivnost u kontroli ili jasnu nameru da se izrekne kazna bez obzira da li je bilo prekršaja – čini se da i građani i privreda odobravaju već sprovedene ili najavljene mere kojima bi taj segment funkcionisanja države dobio veći značaj,prenosi Danas.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru postavljen temelj za efikasan rad i za pokretanje nove, savetodavne uloge, ali ističe i da rad na unapređenju ovog segmenta javne uprave još predstoji, posebno na jačanju kapaciteta, jer tim službama nedostaju i kadrovi i oprema.

Ministar ukazuje i da su inspekcijske službe u prethodnom periodu bile pogođene racionalizacijama i umanjenjem zarada, što je sve uticalo na njihov položaj. Podseća da je, još 2006. iz plate bio izbačen „inspektorski dodatak“ koji je iznosio oko 20 odsto, da bi zatim bile ukinute ili drastično smanjene dnevnice po osnovu službenog puta, što je sve umanjilo njihova primanja.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay