Komisija za zaštitu konkurencije: Ima mesta i za Lidl

PinterestFacebookTwitterShare

Analiza tržišta maloprodaje u Srbiji koju je uradila Komisija za zaštitu konkurencije pokazala je da ima prostora za otvaranje novih trgovina i dolazak velikih trgovinskih lanaca.

Procenjeno je da će nemački Lidl, koji 11. oktobra u Srbiji otvara 16 prodavnica u 12 gradova, imati tržišni udeo od pet do sedam odsto, ali će njegovo pozicioniranje svakako zavisiti od reakcije postojećih trgovina i njihovih strategija odgovora na ulazak novog igrača.

Sektorska analiza tržišta maloprodaje koju je uradila komisija obuhvatila je više od 500 učesnika na tržištu, a sa podacima Agencije za privredne registre, i preko 1.000 maloprodavaca u Srbiji.

Anketirane trgovine na tržištu Srbije imaju preko 5.500 objekata.

U sektoru maloprodaje u Srbiji zaposleno je nešto manje od 60.000 ljudi, što je 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Kako je utvrdila komisija, 80 odsto ukupnog broja objekata maloprodaje u Srbiji u poslednje tri godine su prodavnice klasičnog tipa gde prodavac uslužuje kupce, kao i manje samouslužne radnje (manje od 200 kvadrata), a prosečan prodajni objekat ima 200 kvadrata.

Samo jedan odsto od ukupnih maloprodajnih objekata su hipermarketi odnosno objekti preko 2.000 kvadarata (Tempo Deleze, Merkator hipermarket, Idea Novi Beograd, Dis Zemun), a oko 19 odsto čine samouslužne prodavnice izmedju 200 i 2.000 kvadrata.

Po podacima komisije, prosečno godišnje gradjani troše u maloprodaji 60.000 dinara, a u Beogradu je za 25 odsto veća potrošnja nego u ostatku Srbije.

Najvećih 10 maloprodajnih lanaca učestvuje sa 55 odsto u ukupnom prometu u maloprodaji, dok svi ostali učesnici pojedinačno imaju manje od jedan odsto tržišnog učešća.

Analiza Komisije za zaštitu konkurencije je pokazala da su jedine barijere za ulazak na tržište maloprodaje niska kupovna moć stanovništva i da se teško menjaju navike u kupovini u smislu kupovine na manje i u manjim objektima, kao i nedostatak prostora za otvaranje novih maloprodajnih objekata.