Komisija za zaštitu konkurencije odobrila Al Dahri da kupi PKB

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je odobrila kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) i njena tri zavisna preduzeća – Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Ocena komisije je da tim preuzimanjem neće biti narušena konkurencija na tržištu Srbije u proizvodnji mleka, žitarica, semena i jabuka, zatim u uzgoju krava, laboratorijskom ispitivanju i veterinarskoj delatnosti jer se Al Dahra u Srbiji bavi samo proizvodnjom i prodajom jabuka.

Nepokretnu imovinu PKB i zavisnih preduzeća, firma Al Dahra, registrovana u Irigu, kupila je početkom oktobra ove godine za nešto više od 105 miliona evra.

Vrednost stočnog fonda PKB, koja se procenjuje na oko 17 miliona, evra biće priključena osnovnoj ceni.

Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB-a, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Pored toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Al Dahra posluje u Srbiji od 2014. kada je kupila 51 odsto firme Rudnap Agrar.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. Slavica

  Šta će biti od nas kad ova kukavna država proda sve što se prodati može?
  Po kojoj to ekonomskoj teoriji rade naše vlasti od početka devedesetih pa kontinuirano, do danas, pitam se.
  Jedino što znaju da urade jeste da rasprodaju ono što su generacije pre toga teškom mukom stvarale. Zaista, trebelo je biti veeeeliki stručnjak pa uništiti kompeltnu privredu i onda sve jeftino prodati. Ne znam gde su ovi naši “ekonomski stručnjaci” učili te svoje škole.
  Nije u pitanju samo PKB. ZA šta god se uhvatite u ovoj državi, ili je upropašteno ili prodato. A i az jedno i za drugo, neko je uzeo lepe pare. Koliko smo nisko pali, shvatam po tome šta sve uvozimo: uvozni sendviči, uvozne čačkalice, uvozni lepak za papir, uvozne paprike (!?), uvozni pasulj, uvozni traktori, uvozne gaće, uvozni televizori …
  Mislim da su naši “ekonomisti” zaslužili kolektivnu Nobelovu nagradu!
  Eeeej, šalim se … zaslužili su kolektivno besenje na potezu Kalemegdan-Slavija!

 2. jasna

  Al Dahra = Valjarević.