Kompjuter iz NASA Apollo misije reprogramiran da RUDARI BITKOIN (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen/Youtube

Među mnogim tehnološkim pomagalima koja su učestvovala u misiji spuštanja na Mesec nalazio se i Apollo Guidance Computer koji je leteo zajedno sa posadom. U vreme kada su računari bili veličine frižidera, te čak zauzimali čitave prostorije, ovaj Apollo računar je težio tek nešto više od 31 kilograma, te je pored toga bio i jedan od prvih kompjutera u okviru kojeg su korišćena integrisana kola.

Tim kompjuterskih istoričara došao je do jednog Apollo Guidance modela, te ga učinio funkcionalnim, i nakon toga došao na ideju da bi stari računar mogao da posluži za rudarenje Bitkoina. Danas se za rudarenje koristi specijalni hardver koji je sposoban da brzo izvede operacije koje digitalnom rudaru obezbeđuju da bude deo procesa, i tako zaradi svoj delić kripto-kolača, piše PC Press.

Apollo Guidance Computer je prilično sporiji od toga, pa bi za rudarenje jednog Bitkoin bloka, kako tvrde eksperti, bilo potrebno nezamislivo mnogo vremena, što je razumljivo budući da se radi o opremi koja je nastala pre čitavih 50 godina. Tako je rudarenje postalo deo Apollo zaostavštine, ali samo kao eksperiment, budući da prastari modeli nisu u stanju da konkurišu novoj opremi koja se proizvodi specijalno za rudare.


Izvor: PC Press

Foto: Printscreen/Youtube