Konferencija “Let’s talk about real estate”: Beograd postaje centar regiona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Konferencija „Let’s talk about real estate“ u organizaciji vodeće konsultantske kuće za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe, okupila je juče u hotelu Crowne Plaza najistaknutije domaće i internacionalne investitore sumirajući rezultate iz 2018. godine.

Prethodnih dvanaest meseci doneli su pozitivne promene na tržištu nekretnina, a opšti zaključak je da Srbija postaje sve interesantnija lokacija za investiranje u svim segmentima.

Broj gradilišta u Beogradu najbolje svedoči o realizaciji najavljenih projekata, a slična situacija očekuje se i u narednim godinama. Segment poslovnog prostora je zabeležio izuzetnu tražnju u ovoj godini, koja po prvi put premašuje nivo od 100.000 kvadrata izdatog poslovnog prostora.

Stopa raspoloživog kancelarijskog prostora u Beogradu pala je na nivo koji može da se meri sa daleko razvijenijim evropskim investicionim destinacijama, a do 2020. godine Beograd će dobiti milioniti kvadrat novoizgrađenog kancelarijskog prostora.

Iako je i dalje glavna poslovna zona na Novom Beogradu, sa izgradnjom poslovnih zgrada A klase u centru grada, poput moderne poslovne zgrade Business Garden, očekuje se da će se težište prebaciti i na stari deo srpske prestonice. U naredne dve godine i segment maloprodajnog prostora doživeće ozbiljnu ekspanziju, budući da su u izgradnji tri nova tržna centra, čijom će izgradnjom ukupna ponuda dostići nivo od oko 500.000 metara kvadratnih prostora, omogućavajući širenje već prisutnih i dolazak novih brendova na naše tršište.

U oblasti stanogradnje i dalje je dominantna tri puta veća tražnja od nove ponude, odnosno broja izgrađenih stanova, a CBS International je tokom protekle tri godine realizovao više od 100 miliona evra neto vrednosti prodatih stanova. Indikativno je da najprodavaniji projekti ključnih internacionalnih i lokalnih investitora ulažu značajno vreme u fazu planiranja i razvoja projekata, formirajući savršen proizvod u skladu sa potrebama specifične ciljne grupe za određene lokacije, čime se osigurava da projekat ima stvarnu tražnju i lakšu prodaju.

Za očekivati je i da u narednim godinama industrijsko tržište naše zemlje postane značajnije za ulaganje. Mnoge poznate međunarodne kompanije zainteresovane su za ulaganje u Srbiju, bilo da je reč o širenju postojećih proizvodnih kapaciteta ili o investiranju u potpuno nove.

Nivoi prinosa koje se ostvaruju kupovinom investicionih nekretnina su veći u odnosu na prinose u zemljama u regionu, a naročito u odnosu na glavna tržišta ovog dela Evrope poput Poljske i Češke, što zajedno sa sveukupnom političkom stabilnošću i ekonomskim napretkom zemlje čini osnovni razlog njihovog interesovanja za srpsko tržište.

S obzirom da naše tržište zaostaje za gradovima u regionu, prilike za ulaganje postoje u svim segmentima, tako da se očekuje nastavak pozitivnog trenda na tržištu nekretnina, zajednički je zaključak stručnjaka iz CBS International.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo