Konstantin Veliki sve manji i manji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Konstantin Veliki

Iako je maj bio mesec sa najvećim brojem putnika koji su prošli kroz niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ od početka godine, trend opadanja koji traje od kraja prošle godine nije prekinut.

Tako je u prvih pet meseci 2019. opsluženo čak 6,4 odsto manje putnika nego prošle godine u istom periodu.

Zvanična statistika niškog aerodroma pokazuje da je u maju 2018. opsluženo 29.906 putnika, a godinu kasnije 31.026, što je evidentan rast, posebno imajući u vidu da je u petom mesecu 2019. godine opsluženo 7 aviona manje nego prošle godine – 532 prema 539.

Ipak, to nije puno promenilo ukupnu sliku koja je i dalje ista i beleži ukupan pad broja putnika.

Tako je u prvih pet meseci prošle godine kroz nišku vazdušnu luku prošlo 145.067 putnika, a ove 135.826 u istom periodu.

U procentima to je pad od 6,4 odsto. Ako nešto može da raduje u ovoj negativnoj statistici je činjenica da se i taj procenat smanjuje. Na kraju marta on je bio 11 procenata.

Poboljšanju ukupne i statistike u maju svakako je doprinelo i vraćanje avio-linije Viz era do Malmea koja je ponovo pokrenuta 17. aprila.

„Konstantin Veliki“ odnedavno je u vlasništvu države.  Ministarstvo saobraćaja je na skoro završenom tenderu izabralo Er Srbiju kao prevoznika kojeg će subvencionisati sa pet miliona evra godišnje, a ovaj avio-operater će putnike iz Niša prevoziti na 12 destinacija.

To će svakako poboljšati statistiku koja već mesecima unazad ima negativan trend.

Rekordan prevoz robe u maju

U maju 2019. zabeležen je rekordan prevoz robe u ovoj godini – čak 217 tona. To je ogroman rast ako se uporedi sa majem prošle godine kada je iz niške luke odletelo 9,6 tona robe.

Ipak, ovim podacima treba dodati i činjenicu da u aprilu ove godine, prema zvaničnoj statistici, kargo saobraćaja iz Niša uopšte nije bilo.

I u ovoj sferi avio-saobraćaja primetan je trend opadanja u odnosu na prvih pet meseci prethodne godine i on iznosi 6,4 odsto.

Izvor: Južne vesti

Foto: Konstantin Veliki