Kontramere: Skoplje ne da Kosovu voće i povrće

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U nedelju ni jedan makedonski kamion sa voćem i povrćem nije prešao granični prelaz Blace – Đeneral Janković, pišu Večernje Novosti.

Na odluku Prištine neočekivanim povećanjem carina na uvoz prehrambene robe, suprotno odredbama CEFTA, posle pet dana, vlasti u Skoplju su u nedelju potpuno obustavili izvoz voća i povrća na Kosmet.

Trgovci na veliko su u potpunom zastoju, roba je u magacinima, navode oni.

U iščekivanju ministarskog sastanka šefova resora zemalja regiona u sredu u Beogradu, i traganja za rešenjem novonastale situacije uvođenjem carinskih nameta Prištine, ovde se prenosi zahtev srpskog ministra trgovine Rasima Ljaića da privremena administracija u pokrajini reši da li je u CEFTA ili ne.

Preduzetnici u Skoplju ipak, zahtevaju brze reakcije Vlade premijera Zorana Zaeva.

“Mi smo kao komora sačinili prve procene i smatramo da čin Kosova nije u duhu saradnje koju sa njima imamo. Gubi se tržište i cena proizvoda”, izjavio je izvršni direktor Privredne komore Severozapadne Makedonije Driljon Iseni.

Prvi “udar” kontramerama nije se odrazio na sniženje cena voća i povrća na zelenim pijacama u glavnom gradu Makedonije. A potražnja je slaba, tvrde prodavci.

U prvim medijskim procenama poteza vlasti u Skoplju ističe se da je “Kosovo značajan trgovinski partner za Makedoniju”, retkom zemljom sa kojom se beleži suficit. U prvih pet meseci ove godine, kako se navodi, na Kosovo je iz Makedonije izvezeno robe u vrednosti od 100 miliona dolara, a uvezeno za samo 15 miliona dolara. Lanjski pokazatelji, pak potvrđuju da je izvoz iz Makedonije dostigao 225 miliona dolara, a uvoz svega 37 miliona dolara.

Posle beogradskog ministarskog sastanka u sredu, kako je najavljeno o skupljim nametnutim carinama Kosova, za petak je planirano da u Prištinu otputuju ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski i ekonomije Krešnik Bekteši.

Izvor: Večernje Novosti

Foto: Pixabay