Kontrola zaštite radnika na velikim vrućinama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo za rad apelovalo je na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura.

Kako je saopšteno, ministar za rad Zoran Đorđević je zbog najavljenih visokih temperatura i tokom narednih dana razgovarao sa direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtulom o zaštiti radnika.

Furtula je ukazala da su pri radu na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature, obaveze poslodavaca da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih, kao i da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.

Poslodavci su dužni da, između ostalog, svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama, da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama i da obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema.

Mere koje poslodavci primenjuju u takvim slučajevima su organizacione, tehničke, zdravstvene ili promena režima rada, i podrazumevaju čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom.

Ministarstvo za rad je najavilo da će sprovoditi rigorozne kontrole primene tih preporuka.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay