Kopaonik biznis forum: „Šta će ovaj glumac ovde?“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Verovatno se svi pitate šta će ovaj glumac ovde. Ovim rečima se sinoć glumac Miloš Biković obratio učesnicima juče otvorenog jubilarnog 25. Kopaonik biznis foruma, a potom i sam odgovorio da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju.

Na specijalnom događaju, Digitalna ekonomija – šansa za Srbiju“, koji je uvertira za današnju glavnu temu „Šta posle fiskalne konsolidacije – Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast“ moglo je da se čuje da bi naša zemlja mogla da bude među vodećim digitalnim ekonomijama u 21. veku.

A kako se čulo Srbija je već lider u regionu po tome što deca od petog razreda uče informatiku. Kao ključnu pretpostavku digitalne transformacije Dragan Tomić, direktor „Majkrosofta“, naveo je obrazovanje. „Obrazovanje počinje u osnovnoj školi. Sr-bija je lider u regionu po tome što deca kod nas već u petom razredu uče informatiku. Mnogo veći broj dece će biti informatički pismeno. Podižemo taj prag i ubrzavamo naš napredak u 21. veku“, naglasio je Tomić.

Srbija ima šansu da u četvrtoj industrijskoj revoluciji koja je u toku, dostigne i prestigne najrazvijenija društva jer joj to omogućava razvoj digitalnih tehnologija, ocenili su učesnici panela.

„Srbija ima izbor kako da nadoknadi zaostatak za najrazvijenijim društvima – s jedne strane, može da postepeno napreduje i time uvek ima zaostatak, ili da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju, koja svima daje šanse jer je znanje besplatno i dostupno, a velike investicije nisu potrebne. Zbog toga je neophodno ulagati u obrazovanje,“ rekao je direktor i jedan od osnivača kompanije Nordeus Branko Milutinović.

On je na panelu koji je organizovala Inicijativa Digitalna Srbija istakao da Srbija ima „Petlju“, jedan od najmodernijih programa informatike za 5. i 6. razred u svetu, na platformi koja je dostupna svima, a razvijali su je ljudi iz struke u najsavremenijim programima.

„Inicijativu za ceo projekat je preuzelo društvo, a srpska privreda stoji iza ‘Petlje’. Sada moramo da osiguramo da ovaj program dugo opstane“, kazao je Milutinović.

Direktor Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji Dragan Tomić saglasan je da je obrazovanje ključ za uspeh i budućnost.

„Srbija je među liderima u regionu jer se deca kroz portal ‘Petlja’ programiranjem bave od 5. razreda, a to znači da će mnogo više dece biti informatički pismeno, što će zahtevati mnogo više znanja na fakultetu. Razlog zašto mi ovo radimo je jednostavan: da naša deca ostanu ovde i uče, nastave da prave uspešne kompanije“, rekao je Tomić.

Pomoćnica direktora BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin ocenila je da je „IT – industrija siromašnih, jer nam za nju ne treba novac već hrabrost da se njome bavimo“.

Ona je predstavila platformu digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, kojom se poljoprivreda pretvara u podatke razumljive svima – od poljoprivrednika, preko bankara i osiguravača, do velikih kompanija i distributera semena.

„Digitalna poljoprivreda podrazumeva prikupljanje podataka jer su oni sve što nam treba. Ako ih dobro obradimo, dolazimo do novih znanja“, rekla je Crnojević Bengin.

Inicijativa Digitalna Srbija je neprofitno udruženje 14 kompanija i organizacija čiji je cilj digitalna transformacija Srbije.

Izvor: Politika, Beta

Foto: YouTube screenshot