Kopaonik jači od Davosa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen N1

Predsednik Saveza ekonomista Srbije i nekadašnji ministar privrede Aleksandar Vlahović rekao je za N1 da od Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ne treba očekivati mnogo, ali da je taj događaj važan za uspostavljanje kontakata.

Kaže i da Kopaonik biznis forum ima veće efekte na srpsku ekonomsku politiku, nego što Davos ima na svetsku.

Sutra počinje Svestki ekonomski forum u Davosu, koji svake godine okuplja političku i poslovnu elitu u tom malom gradu pod švajracskim Alpima. Glavno pitanje kojim se ovogodišnji forum bavi je „izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu“. Najavljeno je da će u radu Foruma učestvovati 70 šefova država među kojima su predsednik SAD Donald Tramp, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel… Delegaciju Srbije na Forumu predvodiće predsednik Aleksandar Vučić.

“Sama činjenica da će tamo biti 1.900 biznis lidera, 350 političkih lidera, da će tamo biti čitav niz onih koji rukovode međunarodnim finansijskim institucijama, daje mogućnost da se na marginama Davosa upoznate sa nekim pet ili 10 minuta, što nije loše za početak”, poručuje on.

Kaže da je i sam bio u Davosu, 2003. godine kao ministar privrede, i da je srpska delegacija tada imala sastanak od sedam, osam minuta sa potpredsednikom Svetske banke što je, kako kaže, značilo puno za kasnije definisanje reformi u čijem je sprovođenju Svetska banka bila supervizor.

Delegacija Vlade je tada, dodaje Vlahović, imala i kratak susret sa predstavnicima multinacionalne informatičke kompanije Sisko (CISCO) koja je kasnije investirala u Srbiju. Taj sastanak možda nije bio ključan, ali je bio prilika da se ostvari prvi kontakt, ističe on.

“Nije loše iskoristiti prisustvo da bi se napravila promocija onoga što Srbija može da ponudi investitorima, kako razvija svoju ekonomiju, kakav njen je put prema EU…”, navodi Vlahović.

Kaže i da će za njega lično biti interesantan dolazak predsednika SAD Donalda Trampa u Davos, jer je to prvi dolazak jednog američkog predsednika na Forum, posle Bila Klintona, a naročito je, kako kaže, zanimljiv zbog Trampove krilatice “Amerika na prvom mestu” koja je kritički dočena na prošlogodišnjem Forumu, na kojem je glavna zvezda bio kineski predsednik Si Đinping.

Kopaonik biznis forum – šta posle fiskalne konsolidacije?

Svoju verziju Davosa ima i Srbija – Kopanik biznis forum čiji je organizator Savez ekonomsta Srbije, a koji se svakog marta održava u tom poznatom turističkom centru.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Kopaonik biznis foruma, Vlahović je rekao da su efekti tog događaja na ekonomsku politiku Srbije bolji i značajniji nego efekti Davosa na svetsku ekonomsku politiku.

Kopanik biznis forum će ove godine, prema rečima Vlahovića, imati više od 1.400 učesnika, od toga oko 130 panelista, među kojima su i direktor MMF-a za Evropu, direktor EBRD-a za region Centralne i Istočne Evrope, direktori najznačajnijih privatnih preduzeća u zemlji, po prvi put uključujući i NIS, direktor i osnivač kompanije Nordeus, ali i čuveni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, i mnogi drugi.

Izvor: N1

Foto: printscreen N1