Korak bliže: Podsticaji države za eko-vozila od 2020.?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pojedini poslanici nedavno su u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvođenje subvencija i podsticaja za kupovinu električnih, hibridnih i plag-in vozila, saznaju Novosti.

Sada se traži model kako da ova podrška ekološkim automobilima ne optereti budžet.

Kako saznaje list, kupac ovakih vozila bi plaćao, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala određenim popustom.

“Ideja je da se kroz neke druge vidove, poput eko-taksa, ali i povlačenjem sredstava iz fondova EU, namenjenih za tu svrhu, omogući jeftinija kupovina vozila sa čistom tehnologijom. Predlog je da se uredba donese što pre, pretpostavlja se do kraja godine, da bi stupila na snagu 2020. i važila pet godina”, navodi izvor iz Skupštine Srbije.

Da država ozbiljno razmišlja o subvencionisanju eko-vozila potvrdila je i ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović, koja je izjavila da se zalaže za što brže subvencionisanje kupovine vozila koja ne zagađuju vazduh. Ministar za životnu sredinu Goran Trivan je bio još konkretniji.

“U prvom trenutku trebalo bi ići na zabranu uvoza polovnih vozila. Da li starosti od 10 ili 15 godina videćemo. Zatim bi trebalo kroz subvencionisanje, ali i drugu vrstu podsticaja, manji porez, besplatno parkiranje i slično, stimulisati kupovinu ovih vozila”, naveo je ranije Trivan.

I ministar Trivan smatra da bi priprema celog projekta trebalo da bude gotova do kraja ove godine i da bi od 2020. imali ceo set mera koje bi regulisale ovu oblast.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay