Kosovski i albanski predstavnici napustili sastanak CEFTA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predstavnici Kosova i Albanije napustili su redovni sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIК i КFOR i uputili se ka centralnoj Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se kaže da je predstavnik Srbije na početku sastanka još jednom ponovio da Beograd očekuje da Priština odmah povuče „radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak su napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega je UNMIК nastavio da predsedava sastankom, koji je potom napustila i delegacija Albanije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

„Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema“, navedeno je saopštenju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIК, Zahir Tanin.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay