Kostićeva AIK banka i dalje bez saglasnosti za preuzimanje Gorenjske banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Beogradska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, i dalje nema saglasnost Narodne banke Srbije (NBS) za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, rečeno je danas agenciji Beta u NBS.

„NBS odlučujući po prethodno podnetim zahtevima AIK banke nije dala saglasnost za sticanje Gorenjske banke, imajući u vidu da kontrolni postupci provere izvršenja naloga i mera upućenih AIK banci imaju svoju dinamiku i rokove, a primarni su u očuvanju nadzorne uloge supervizora kome je mandat stabilnost finansijskog sistema“, navela je NBS.

AIK banka u Gorenjskoj banci ima vlasnički udeo od 20,99 odsto, a dogovorila je preuzimanje dodatnog udela od 37,6 odsto od najvećeg akcionara, kompanije Sava, za šta joj je potrebna saglasnost centralnih banaka Srbije i Slovenije.

Kompanija Sava je AIK banci dala rok da do 16. marta obezbedi sve neophodne saglasnosti za preuzimanje većinskog udela u Gorenjskoj banci.

NBS je AIK banci sredinom 2016. godine dala odobrenje da kupi 100 odsto učešća u Gorenjskoj banci, ali je kasnije tu saglasnost povukla jer je, kako je obrazloženo, utvrdila nepravilnosti u radu te banke.

Izvor: Beta

Foto: Promo