• English
X

Poslovne vesti

Krađa bitkoina u Sloveniji teška 60 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovenačka policija potvrdila da joj je firma sa sedištem u Sloveniji koja se bavi kriptovalutama prijavila nestanak velike količine bitkoina iz e-novčanika.

Prijavu o napadu na sistem, pri čemu je iz elektronskog novčanika nestalo gotovo 4.700 bitkoina, podneo je startap NiceHash koji su, prema pisanju medija, osnovala dva slovenačka državljanina.

Ta firma deluje kao berza virtuelnim valutama i svojevrsna menjačnica. Njeni klijenti i korisnici s kojima je povezana preko svojih računara, između ostalog, “rudare” (kopaju) bitkoine, s kojima onda trguju na tržištu kriptovaluta.

Policija događaj tretira kao sumnju na protivzakonit upad u tuđi informacioni sistem i krađu kojom je uzrokovana “velika materijalna šteta radi sticanja protivpravne imovinske koristi”.

Zbog istrage koju vode stručnjaci za borbu protiv sajber kriminala, u policiji navode da u ovom trenutku istrage o predmetu ne može ništa više reći, preneli su mediji koji navode da naneta šteta prelazi iznos od 60 miliona evra.

Reč je o prvom velikom slučaju krađe kriptovalute u Sloveniji, a NiceHash je klijente već obavestio o razmerama slučaja.

Povezane vesti

Bitkoin ponovo “napada”

Digitalna valuta bitkoin danas je premašila granicu od 15.000 dolara, čime je za 50 odsto uvećana u odnosu na pre nedelju dana.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay