Kraš DEFINITIVNO ne ide u SRPSKE ruke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Poznati hrvatski konditor ipak neće preći u ruke kompanije Nebojše Šaranovića. Sprečeno preuzimanje Kraša koje je pokušao srpski preduzetnik, prenose hrvatski mediji.

Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u ugovor o kupoprodaji i prenosu deonica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni deonički paket u Krašu, saopštila je ta kompanija.

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP, odnosno od malih deoničara- Krašovih radnika, 276.441 redovnu deonicu, koje predstavljaju 18,44 posto osnovnog kapitala Kraša. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 posto deonica konditora.

Kraš-ESOP deonice je prodao po ceni od 861,20 kuna po deonici, odnosno po ukupnoj ceni od 238,1 miliona kuna za sve deonice, odnosno oko 35 miliona evra.

Dogovor o prodaji deonica Braći Pivac postignut je nakon skupštine Kraš ESOP-a.

Osim ugovora o prodaji, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

U njemu su definisane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njen plan daljih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštovanja i zaštite prava zaposlenih, te zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u saopštenju.

U MI Braća Pivac ističu da potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Evropi s gotovo 5.000 zaposlenih.

U međuvremenu, deonice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska kompanija u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udela.

U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je kazao da je Kraš ESOP-u, koji ima 18,45 posto udela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za deonicu.

Srpski biznismen o preseljenju Kraša u Srbiju i počecima s Miškovićem


 

Izvor: Index

Foto: screenshot