• English
X

Poslovne vesti

KRIK: Eplbaj proglasio Popovića za klijenta visokog rizika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Podaci iz projekta “Rajski papiri” otkrivaju da ministar Nenad Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona dolara, objavio je KRIK, napominjući da ga je advokatska kancelarija Eplbaj (Appleby), iz koje su procureli papiri, proglasila za klijenta visokog rizika.

Ta advokatska kancelarija je otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale Popovićeve ruske kompanije, navodi Mreža za istraživanje korupcije i kriminala, kao i veze koje je imao s ozloglašenim finansijerom Markom Ričom.

Popović nikada nije skrivao da je imućan, ali su dokumenta po prvi put pokazala koliko je njegovo bogatstvo. Renomirana računovodstvena firma Prajs Vaterhaus Kupers procenila je da je tržišna vrednost njegovih poslova veća od 100 miliona dolara, otkrivaju “Rajski papiri”.

Dokumenta pokazuju da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, dodaje KRIK i tvrdi da on ima firme i u Rusiji, a nekretnine u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

Povezane vesti

“Rajski papiri” takođe otkrivaju da je Popović, dok je bio potpredsednik Skupštine i član Demokratske stranke Srbije, planirao da reorganizuje svoje bogatstvo i kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na Ostrvo Man i osnuje trast u Hongkongu, ali se ti planovi nisu ostvarili, piše KRIK.

Mejlovi procurili u “Rajskim papirima”, prema navodima KRIK, pokazuju da je advokatska kancelarija Eplbaj koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji.

Novinari KRIK otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka od kojih su dva još u toku, a Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

Novinari KRIK mesec dana su pozivali Popovića na intervju i od njegovog šefa kabineta dobijali odgovor da je stalno na putu i da nema vremena, a prošle nedelje poslata su mu i pitanja na koja još nije odgovorio.

Izvor: N1, FoNet

Foto: Beta