Kubanske cigarete „zaposele“ Kinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prodaja kubanskih cigara porasla je za 12 odsto 2017. godine i dostigla rekordnih 500 miliona dolara, podstaknuta time što Kina stimuliše uvoz luksuznih proizvoda.

Od ukupnog izvoza kubanskih cigara, 54 odsto je otišlo u Evropu, sledi Latinska Amerika za 17 odsto i region Azije i Pacifika sa 15 odsto.

Prodaja Kini porasla je 24 odsto, i tu je potencijal za rast najviši. Kina se svrstava u treći rang potrošača iza Francuske i Španije.

„Kina ima tražnju na koju treba da odgovorimo i možemo da računamo na dvocifreni rast prodaje u godinama koje dolaze“, ocenio je Hose Maria Lopes Inčaurbe, potpredsednik kompanije „Habanos S.A“, na konferenciji za štampu u glavnom gradu Kube.

On je rekao da je prodaja cigara uticala na porast od pet odsto tržišta luksuznih proizvoda 2017. godine, i očekuje se da na proizvodnju 2018. godine neće uticti prolaz razornog uragana „Irma“ u septembru prošle godine.

Domaće kubansko tržište za kubanske cigare takođe je ojačalo, zahvaljujući dolasku 4,5 miliona turista 2017. godine.

Mada kompanija „Habanos S.A“ izvozi u veći deo sveta, i dalje joj je zatvoreno tržište SAD zbog embarga koji traje još od 1962. godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay