Kvartalni rekord Amerike, Tramp likuje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američka vlada objavila je procenu da se godišnji rast američke ekonomije u prošlom kvartalu ubrzao na 4,1 odsto, jer su potrošači trošili više novca zbog smanjenja poreza, kompanije su povećale ulaganja i izvoznici su požurili s pošiljkama zbog predstojećeg uvođenja carina.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je srećan zbog „odlične“ stope rasta, najveće po kvartalu od 2014. godine, i ocenio da to nije „jednokratno“.

Međutim, većina ekonomista se ne slaže s njegovom prognozom i kaže da tempo rasta u kvartalu april-jun verovatno neće trajati mesecima. Ministarstvo trgovine saopštilo je da je bruto domaći proizvod najbolji, još od povećanja za 4,9 odsto u trećem kvartalu 2014. godine.

Tramp, koji je često napadao ekonomske rezultate prethodne administracije Baraka Obame, tokom predsedničke kampanje 2016. godine obećao je da će udvostručiti godišnji ekonomski rast na četiri odsto ili više.

On je naveo da su SAD „ostvarile ekonomski preokret istorijskih razmera“ i ocenio da će rast u 2018. godini biti najveći u poslednjih 13 godina.

Većina analitičara predviđa da bi rast rast ove godine mogao dostići tri odsto, što bi bio najbolji rast od 2005. Ali mnogi misle da je rast od 4,1 odsto verovatno vrh rasta u svim kvartalima i da će godišnji rast u drugoj polivini godine biti 2,5 do tri odsto.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay