Lagard za veće oporezivanje tehnoloških kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Direktorka Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF), Kristin Lagard pridružila se rastućoj težnji za većim oporezivanjem tehnoloških kompanija, kao deo šireg pregleda “zastarelih” pravila o globalnom korporacijskom porezu.

U svom govoru u Vašingtonu, Lagard je rekla da Vlade država moraju da reaguju na rastuću zabrinutost da digitalne kompanije plaćaju mali porez u većini zemalja u kojima posluju.

Prošle godine je kancelar Velike Britanije Filip Hamond optužio međunarodnu zajednicu za “bolno” spor napredak u razvoju globalno priznatih digitalnih poreza. On je rekao da će Velika Britanija to učiniti  samostalno sa dva odsto poreza na veće digitalne kompanije.

Ovog meseca je francuski ministar finansija Bruno Le Maire izneo planove za prikupljanje oko 500 miliona evra, od pet odsto poreza na 30 tehnoloških firmi, uključujući Gugl, Epl i Fejsbuk.

Lagard je istakla da je bilo potrebno ponovo razmisliti nakon nekoliko izveštaja, uključujući MMF-ov iz ovog meseca, koji iznose da sistemi poreza na dobit ne odražavaju promene u globalnoj ekonomiji.

Bez pojedinačnog imenovanja firmi, ona je rekla da podsticaj za ponovno razmišljanje međunarodnog oporezivanja korporacija proizilazi iz porasta visoko profitabilnih, tehnoloških biznis modela.

“Trenutna međunarodna ‘arhitektura’ korporativnog oporezivanja je u osnovi zastarela”, istakla je ona.

Kako je rekla, analiza MMF-a pokazala je da su troškovi multinacionalnih kompanija koje prebacuju oporezivi profit na mesta s niskim porezima, najsiromašnije zemlje “stajale” stotine milijardi dolara izgubljenih prihoda.

U izveštaju ovog meseca otkriveno je da je 150 najsiromašnijih zemalja izgubilo oko 200 milijardi dolara prihoda godišnje.

Ona je pozvala vlade da sarađuju na prevazilaženju logističkih i pravnih prepreka za ponovno “iscrtavanje” poreskih pravila.

Izvor: BIZLife/The Guardian

Foto: Screenshot