X
  • English
X

Poslovne vesti

Lagard zna kako sa bitkoinom: „Vatrom protiv vatre“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Strožiji nadzor nad bitkoinom moguć je pomoću tehnologije koju te kriptovalute koriste, kaže predsednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Šefica MMF je to objavila na blogu Međunarodnog monetarnog fonda (IMF Blog) i pozvala svetske finansijske institucije da se „vatrom bore protiv vatre“.

„Tehnologija koju te valute koriste, uključujući i blokčejn, mogla bi unaprediti finansijsku uključivost širom sveta, na primer, omogućiti zemljama sa nižim primanjima, a i onima koji nemaju bankarske račune, jeftiniji metod plaćanja i razmene“, poručila je Lagarde.

Međutim, dodaje, kriptovalute mogu poslužiti i kao sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma. Takođe, mnogi ekonomisti upozoravaju, kriptovalute predstavljaju opasan spekulativni balon.

Bitkoin je, kao najpopularnija digitalna valuta, zabeležio rast od 900 posto u zadnjih nekoliko godina i dostigao vrednost od gotovo 20.000 dolara, ali krajem prošle godine je neočekivano pao i sada se nalazi na polovini te vrednosti.

Izjava Lagardove je poslednja u nizu čelnih figura finansijskog sveta koji upozoravaju na opasnosti i nepredvidivost kriptovaluta koje se ne nalaze pod nadzorom centralnog autoriteta.

Povezane vesti

„Potrošačima u kripto svetu moramo omogućiti istu zaštitu kakvu imaju i potrošači u tradicionalnom finansijskom sektoru“, zaključuje Lagard i dodaje da je to moguće učiniti korišćenjem tehnologije distribuiranog zapisa (DLT) i kriptografije.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP