Lavovska borba i pobeda Hrvatice: Nema više nižeg kvaliteta robe za Istok

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan izvojevala je veliku pobedu jer je posle šest godina Evropski parlament izglasao zabranu različitog kvaliteta proizvoda.

Borzan je tu vest objavila na Tviteru i poručila da je reč o velikoj pobedi za građane iz novijih članica EU-a:


 

Na svojoj poslednjoj sednici u ovom mandatu Evropski parlament i formalno je potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije.

“Pre šest godina kada sam počela raditi na problemu različite kvalitete proizvoda činilo se neverovatnim da ćemo danas imati zakon o zabrani te prakse koja je duboko nepravedna. To je rezultat šest godina uveravanja, istraživanja, izveštaja i preporuka. Niko više neće moći tvrditi da na primer Hrvati ili Bugari baš, eto, žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je slabijeg kvaliteta“, rekla je u govoru na plenarnoj sednici Biljana Borzan.

Podsećamo, Borzan je još početkom mandata otvorila ovo pitanje I sprovela prvo istraživanje za hrvatsko i nemačko tržište, koje je pokazalo kako je trećina proizvoda na hrvatskom tržištu niže kvalitete, a često skuplja. Nakon njenih rezultata HIPP je odlučio da povuče manje zdravu dečju kašicu s našeg tržišta. Borzan je potom postala izvestilac Evropskog parlamenta za različitu kvalitete hrane te je s kolegama uspela da privuče 800.000 evra za evropsko istraživanje.

Izvor: BIZLife, Dnevnik.hr