Lažnih sedam miliona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Tokom protekle godine u Srbiji su otkrivena tačno 5.834 komada falsifikovanih novčanica, u vrednosti od 7,13 miliona dinara. Prema navodima iz upravo objavljenog izveštaja Narodne banke Srbije, lažne hiljadarke i dalje su najinteresantnije falsifikatorima, pa ih je tokom godine zaplenjeno čak 2.770 komada, pišu Večernje novosti.

Broj otkrivenih lažnih dinara pao je za 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu. Međutim, broj zaplenjenih novčanica lažnog stranog novca se više nego prepolovio. – U periodu januar-decembar 2017. godine, u postupku ekspertize novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikati otkriveno je 945 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca, što je 2,2 puta manje nego u 2016. godini, kada je otkriveno 2.095 komada tih novčanica ističu analitičari NBS.

U posmatranom periodu, otkriveno je 778 komada falsifikovanih novčanica evra, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je evidentiran 1.971 komad tih novčanica. Za razliku od lažnih novčanica evropske valute, od kojih se i dalje najviše lažira apoen od 100 evra, broj falsifikovanih američkih dolara sve je veći. Tako je lane otkriveno ukupno 146 komada lažnih novčanica dolara, što je 31,5 odsto više nego u 2016. godini. – Gotovo isključivo je evidentiran falsifikat apoena od 100 dolara – ukazuju u NBS.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Logo