X
  • English
X

Poslovne vesti

Ljajić: Dugoročna šteta od taksi, uskaču drugi igrači

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukoliko Priština uskoro ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije, dugoročna šteta biće veća od 66,2 miliona evra, koliko trenutno iznosi, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je upozorio da će šteta biti dugoročna, pošto će „drugi igrači“ zauzeti tržište na КiM koje su imali proizvođači iz centralne Srbije.

„Ako bi se danas ukinule takse, deo privrednika bi se vratio iz Srbije, ali ukoliko ovo potraje, to neće imati efekta, jer će drugi igrači zauzeti taj prostor i šteta će biti još veća“, rekao je Ljajić za RTS.

Kako je precizirao, od ukupnog uvoza iz zemalja CEFTA, Srbija je na Kosovu učestvovala sa 60 odsto, dok je sada porastao izvoz iz Slovenije za 123, Grčke za 114 odsto, Albanije za 60 odsto, a iz Makedonije za 40 odsto.

Povezane vesti


„Srbija je u decembru 2017. godine učestvovala u uvozu na Kosovo sa 15,7 odsto, a u decembru 2018. sa 1,7 odsto“, rekao je Ljajić i naveo da je Srbija u decembru 2017. godine prodala robe u vrednosti od 46 miliona evra, a decembra 2018. godine od 5,7 miliona evra, kada su još uvek mogli da se prodaju međunarodni brendovi proizvedeni u Srbiji.

On je podsetio i da su mnogi iz međunarodne zajednice apelovali na Prištinu da ukine takse, ali da je teško predvideti šta će kosovske vlasti uraditi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay