• English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Ljajić: Tražićemo da se i našem regionu ukine roming

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije postigli su dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kome traže da se odluka o ukidanju rominga u zemljama Evropske unije proširi i na te četiri države.

Kako se navodi u saopštenju ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, trebalo bi da se usaglase sadržaj i tekst pisma koje će biti upućeno potpredsedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Pismo će, pored Rasima Ljajića, potpisati ministar komunikacija i prometa BiH, ministarka ekonomije Crne Gore i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije.

U izjavi za Tanjug, ministar Ljajić kaže da su se četiri ministra “bukvalno za pet minuta” telefonom dogovorila o realizaciji te inicijative.

“Mi smo svesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka, s obzirom na to da je i u okviru same EU usaglašavanje oko ukidanja rominga trajalo punih 10 godina. Mi smo sličnu inicijativu pokrenuli pre dve godine, ali ona tada nije prihvaćena.”

Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani EU. Uostalom, ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice unije, kao što su Norveška, Island i Lihtenštajn, rekao je Ljajić.

On je podsetio da su upravo Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija pre tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cena rominga.

Povezane vesti

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Pixabay