“Ljubavno pismo” Vladi Srbije: Isplatite nam 40 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Grčka kompanija Mitilineos zatražila je od Vlade Srbije da joj isplati kompenzaciju u visini od gotovo 40 miliona dolara, na šta se država Srbija obavezala prema odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor, piše BIRN.

U novom dopisu u koji je BIRN imao uvid, a koji je Mitilineos poslalo Srbije 5. januara ove godine, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta gradjane Srbije skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata više od 200.000 dolara, a dug se uvećava.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora.

Kako je tada saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze medjunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su “RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo”.

Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije.

BIRN je, kako se navodi u tekstu objavljenom na njihovom portalu, kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali im je sugerisano da provere u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran.

U Ministarstvu finansija nisu mogli da im kažu ništa više o tom slučaju, osim što ih je PR menadžerka uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug.

Dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije “Karanović i Nikolić” iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u tom postupku.

Srbije se obavezala da isplati kompenzaciju Mitilineosu u vezi sa sporom, koji je vodjen od 2005. godine, kada je ta grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTB Bor ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine, potpisala medjudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

Izvor: Beta, BIRN

Foto: Beta

Komentari 2

  1. "rtb bor"

    KOJA RAVNODUŠNOST?

    Državna “ljubav” od 40 miliona evrića nije skupa, a zašto? Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sadašnje vlasti optužuju za takvu transakciju jednu od pređašnjih vlasti. Zaboravili da sadašnji čelnik RTB Bor, gospodin Spaskovski i tada, jer on zna gde u svakom momentu da se usidri ili preleti, je bio član menadžmenta RTB Bor u vreme aranžmana sa Mitilineusom, ako već nije zaboravio. Pitam njegovog mentora ΛV zašto dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek vezan za bednog budžeta države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionea i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih. U ovim uspesima nisam naveo krađu zlata i zamuljenog zlatnog mulja, muljanje mutnom vodom sa bakrom, netransparentne trajektorije para i ostalih dobara RTB Bor. Ako ova dugovanja su presudna za privatizaciju RTB Bor, a nisu, onda možda i ima opravdanja. Ambicije menadžmenta RTB Bor i osobe iz vlasti su nezasite i bez limita?

  2. Pingback: Dug Srbije Mitilineosu "skače" 3.000 dolara dnevno - Bizlife.rs