Loši rezultati: Starbaks zatvara 150 lokala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poznati lanac kafe restorana Starbaks zatvara 150 lokala širom sveta zbog lošijih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine, zbog čega je vrednost njegovih deonica pala za pet odsto u samo nekoliko sati, piše Biznis insajder.

Lokali otvoreni pre više od godinu dana trebalo je da imaju rast prometa oko 2,9 odsto, ali su ostvarili samo 1 odsto. Zbog toga je Starbaks najavio radikalne promene.

Od iduće godine neće otvarati nove poslovnice tamo gde već imaju snažnu prisutnost, a zatvoriće oko 150 lokala koji nisu ostvarili očekivanja, što je tri puta više od 50 lokala koliko prosečno zatvaraju svake godine.

„Moramo se brže prilagođavati našim klijentima i njihovim zahtevima“, rekao je Kevin Džonson, direktor Starbaksa.

Starbaks ima dosta problema. Hauard Šulc dao je ostavku na mesto direktora kompanije jer planira da se kandiduje za američkog predsednika, a nakon skandala s izbacivanjem Afroamerikanaca iz lokala uveli su nova pravila prema kojima svi mogu boraviti u njihovim kafićima i bez poružbine.

Kako navodi Bussines insider Starbaks plnira da fokus pomeri sa tržišta gde je već razvio svoj lanac. U tekstu se ne pominje Srbija, ali naše je da vas podsetimo da je nedavno najavljen dolazak Starbaksa baš na naše tržište.

Izvor: Business insider

Foto: Pixabay