Loukoster šalje Boingu račun za prizemljenja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Niskobudžetna norveška aviokompanija Norvidžan er šatl (Norwegian Air Shuttle), koja je prizemljila 18 svojih aviona Boing 737 Max, tražiće finansijsku odštetu od američkog proizvodjača ove letelice, rekao je portparol kompanije.

Norvidžan koji je već u teškoj finansijskoj situaciji, otkazao je 19 letova dan posle odluke da prizemljuje svoje avione tipa Boing 737 Max osam, isti tip aviona kao onaj koji se srušio u nedelju u Etiopiji kada je poginulo 157 ljudi.

„Poslaćemo ceo račun Boingu. Norvidžan ne treba da bude ekonomski kažnjen zato što potpuno nov avion ne može da leti“, rekao je portparol treće po veličini niskobudžetne evropske aviokompanije, Lase Sandaker-Nilsen, za ekonomski sajt www.e24.no.

Kompanija je navela da je reorganizovala svoje operacije i prebacila većinu putnika na druge letove posle odluke o isključenju aviona.

Brojne zemlje, uključujući i Srbiju, kao i aviokompanije širom sveta zabranile su letove pomenutog modela Boinga posle tragedije aviona Etiopan Erlajnsa, druge nesreće istog tipa letelice u pet meseci.

I SAD i Kanada „prizemljile“ Boingove avione

Američke i kanadske vlasti naložile su da avioni Boing tipa MAKS (MAX) budu do daljeg prizemljeni.

„Izdali smo naredbu o hitnoj zabrani letova svih aviona tipa Boing 737 MAKS 8 i 737 MAKS 9“, izjavio je američki predsednik Donald Tramp i dodao da su piloti obavešteni i da naredba odmah stupa na snagu.

Kanadsko Ministarstvo za saobraćaj izdalo je sličnu naredbu i dodalo da je zabrana leta takvih aviona do daljeg na snazi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay