Lufthansi BOGATA pomoć države, loukosteri besni

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Lufthansa i Vlada Nemačke se saglasili sa uslovima za odobravanje paketa finansijske pomoći u vrednosti od devet milijardi evra.

U zamenu za finansijsku pomoć u iznosu od 9 milijardi koja će biti uplaćena na razne načine, Vlada u Berlinu dobiće paket akcija od 20 posto uz mogućnost povećanja udela do 25 posto.

Vlada će dobiti i zlatnu akciju, koja će joj dati pravo veta u slučaju da se desi neprijateljsko preuzimanje kojim bi bila ugrožena radna mesta.

U Nemačkoj je zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa osnovan specijalni fond za privredni oporavak nazvan WSF.

Ovaj će fond direktno investirati 5,7 milijardi evra u Lufthansu i imaće pravo da učestvuje raspodeli ostvarene dobiti, ali i u eventualnim gubicima, ali neće imati upravljačke kapacitete, mada će zadržati nadzor nad poslovanjem kompanije koji će biti sprovođen periodično na svaka tri meseca.

Dogovoreno je i da WSF otkupi 20 posto akcija Lufthanse za oko 300 miliona evra, uz mogućnost kasnijeg povećanja udela do 25 posto.

Ostatak od tri milijarde evra biće omogućen Lufthansi kroz povoljne kreditne linije za koje će država biti garant.

Pregovori države sa menadžmentom kompanije su trajali nekoliko sedmica i bili su veoma teški, a država je čak razmatrala nacionalizaciju kompanije.

Dogovor još moraju odobriti Lufthansini deoničari i Evropska komisija, regulator za zaštitu konkurencije u Evropskoj uniji.

Šef Rajanera: Nezakonita pomoć, žalićemo se

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner žaliće se na nemačku državnu pomoć Lufthansi, rekao je u izvršni direktor Majkl Oliri.

Šef irskog loukostera najavio je da neće sedeti skrštenih ruku. “Rajaner će uložiti žalbu na najnoviji primer nezakonite državne pomoći Lufthansi”, kazao je on.

Zahvaljujući pomoći države cene Lufthansinih karata moći će da budu niže od troškova, pa će joj niskotarifni prevoznici teže konkurisati, što uveliko narušava tržišnu utakmicu, tvrdi čelnik Rajanera.

Izvor: Aviatica, Agencije

Foto: Pixabay