Majkrosoft pod stresom želi u “oblake”

PinterestFacebookTwitterShare

Direktori Majkrosofta žele da se ubrza transformacija kompanije na koncept računarstva u oblaku, što stvara veliki pritisak unutar ovog tehnološkog giganta.

Predsedavajući Borda direktora Džon Tomson rekao je za Blumberg da je taj model daleko drugačiji od tradicionalne prodaje Majkrosoftovih softvera, ali da kompanija nema izbora nego da ga usvoji. U kompaniji su zato svesni koliki je to pritisak, dodao je on.

Ipak, Tomson to ne vidi kao otežavajući faktor, naprotiv. “Mnogo je lakše kada ste pod stresom jer ste primorani da nešto preduzmete, a vidim da je stres prilično prisutan u Majkrosoftu”, naglasio je.

Kao glavni razlog zašto kompanija mora da ubrza, izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela naveo je podatak da bi “klaud” koncept već u 2018. godini generisao prihode od 20 milijardi dolara.

Iako bi to bio samo deo prihoda ovog giganta, koji je u fiskalnoj 2015. godini iznosio fantastičnih 94 milijarde dolara, nesporno je da bi računarstvo u oblaku bilo razuman potez.

U međuvremenu, konkurentske kompanije punom brzinom prelaze na “klaud”, što u Majkrosoftu izaziva opravdanu bojazan da će prihodi od tradicionalnog bizinisa sa softverom, vremenom opadati.

Ipak, ubrzan razvoj računarstva u oblaku će iziskivati velike promene u Majkrosoftu, čiji je ogroman i složen partnerski sistem baziran na tradicionalnom softveru.

Izvor: BIZLife