Makron pokušao da UBEDI Trampa u BESMISAO trgovinskog rata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron razgovarali su u Bijaricu o ekonomskim i trgovinskim pitanjima i bezbednosnim izazovima, tokom radnog ručka uoči početka samita G7.

Neimenovani francuski diplomata izjavio je da je Makron tokom dvočasovnog ručka pokušao da smanji pritisak Trampa zbog novog francuskog poreza uvedenog tehnološkim gigantima.

Prema njegovim rečima, Makron je rekao Trampu da taj porez ne predstavlja antiameričku politiku i ukazao na potrebu da svaka zemlja bude sposobna da oporezuje digtalne aktivnosti.

Tramp je više puta najavio kontramere protiv Francuske zbog poreza koji je Pariz uveo velikim tehnološkim kompanijama, zapretivši taksama na uvoz francuskog vina.

Francuski diplomata je preneo da je Makron kazao Trampu da se ne može praviti veza između oporezivanja tehnoloških džinova i carine na vino, i da je pokušao da ga ubedi da nema smisla započinjati trgovinski rat zbog tog pitanja.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Makron „razmotrili značaj promovisanja slobodne i fer trgovine, smanjenja barijera u trgovini, oporezivanja i propisa, i obezbeđivanja slobode navigacije i trgovine kao stubova globalnog ekonomskog rasta“.

Samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta održava se u francuskom gradu Bijaricu.

Izvor: Beta

Foto: screenshot