Malo budućih građevinaca, a i oni će uglavnom graditi po svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji je samo 14 učenika ove školske godine upisano na smer za zidara i to u građevinskoj školi u Beogradu, a za tesara nijedan, jer je zbog malog interesovanja smer ugašen.

Međutim, naši građevinci i kada završe školovanje, mnogi od njih odlaze u inostranstvo.

Prošle godine nam je desetak montera suve gradnje koji su izašli iz škole otišlo u inostranstvo, kaže direktorka Građevinske škole u Beogradu Dragana Radovanović.

„Mi imamo nekoliko ljudi koji godinama borave u inostranstvu i dolaze kod nas da se prekvalifikuju, dolaze iz Austrije, Holandije i Norveške najviše zato što im je potrebna diploma da bi tamo radili“, dodaje direktorka.

U poslednjih desetak godina broj zaposlenih u građevini prepolovljen je na 50.000, u proseku imaju 50 godina, a zarađuju oko 300 evra. Trećina građevinskih kompanija više ne postoji.

„Nijedan građevinac se nije obogatio, nije mogao da kupi ni stan, a toliko napravio“, kaže zidar Slaviša Dimitrijević.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da su naše firme pretežno orijentisane kao kooperanti podizvođači nekih firmi iz inostranstva, a dobar deo ide u Nemačku, Irsku, Španiju i Francusku.

Očekuje se da masovna stambena izgradnja omogući i povećanje zarade građevinarima za 10 do 15 odsto.

Ono što mene realno brine, kad govorimo o projektu stanogradnje jeste koliko će naše građevinske kompanije biti u stanju da se organizuju, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović.

„Poziv građevinarima kao što smo to nekada radili kod infrastrukturnih projekata je – udružite se – to je jedini način da zaista uspete da završite ove poslove“, ističe ministarka.

Procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a da više od 300.000 domaćinstava nema rešeno stambeno pitanje.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay