Manevar Renoa za preuzimanje Fijata?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Reno navodno želi da u narednih 12 meseci ponovo pokrene razgovore o spajanju sa japanskim Nisanom, nakon čega bi pokušao da kupi Fijat Krajsler.

Italijansko-američka multinacionalna kompanija je Renou glavna meta, piše londonski Financial Times (FT) pozivajući se na nekoliko neimenovanih osoba upoznatih s planovima francuskog proizvođača automobila, a prenosi tv mreža CNBC.

Bivši generalni direktor Renaoa, Karlos Gosn, vodio je takve razgovore s Fijatom prethodnih godina, pre nego što je prošlog novembra uhapšen u Japanu zbog sumnji u finansijske malverzacije, dodaje se u tekstu.

Međutim, ta ideja nije otišla dalje od razgovora pošto se tom “braku” snažno protivila francuska vlada koja u Renou drži 15 posto deonica.

Britanski list, takođe, tvrdi da je predsednik FCA Džon Elkan otvoren za potencijalno partnerstvo ili spajanje, budući da traži strateškog partnera s ciljem da podstakne rast svoje kompanije.

Ipak, iako Fijat Krajsler s proizvedenih pet miliona vozila godišnje spada u srednje velike proizođače, mogao bi biti popriličan finansijski zalogaj za Reno i Nisan.

Naime, tržišna vrednost kompanije je viša od 20 milijardi evra, dok Reno, Nisan Micubiši, koji su u alijansi, zajedno vrede 50 milijardi evra, konstatuje FT.

Izvor: SEEbiz, Tanjug

Foto: Pixabay