Masovno spajanje giganata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vrednost ugovora o spajanju i preuzimanju kompanija na globalnom nivou dostigla je rekordan nivo u prvom ovogodišnjem kvartalu od 1.200 milijardi dolara.

Poreska reforma u SAD i brži privredni rast u Evropi podstakli su mnoge kompanije na sklapanje novih poslova.

Snažna tržišta akcija i obveznica i jak priliv gotovine u kase korporacija takođe su podigli poverenje izvršnih direktora, uverivši ih da je sada dobar trenutak za transformaciona spajanja, prenosi britanska agencija Rojters.

Dok je vrednost globalnih ugovora o spajanju i preuzimanju porasla u prvom tromesečju za 67 posto na godišnjem nivou, broj sklopljenih poslova pao je za 10 prOcenata, na 10.338, pokazuju preliminarni podaci kompanije Tomson Rojters, što, kako ocenjuje, ukazuje na činjenicu da se vrednost sklopljenih ugovora u proseku povećava.

Među najvećim poslovima u ovom kvartalu bio je ugovor američke kompanije Signa Korp (Cigna Corp) o preuzimanju američkog farmaceutskog lanca Ekspres Skripts Holding, vredan 67 milijardi dolara, kao i ugovor nemačke kompanije E.ON, koja je za 38,5 milijardi dolara kupila RWE kompaniju za obnovljive izvore energije Inodži.

U Evropi su udvostručena spajanja i akvizicije u prvom kvartalu, u SAD su skočila za 67 posto, a u Aziji za 11 posto.

Izvor: Capital, Tanjug

Foto: Pixabay