Mastercard Index otkriva koje zemlje napreduju u osnaživanju žena preduzetnica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Preduzetnice imaju veće šanse za uspeh na razvijenim tržištima, pokazuju rezultati drugog istraživanja Mastercard Indeks ženskog preduzetništva (MIWE). Kada se uporede sa vlasnicama firmi sa tržišta u razvoju, vlasnice firmi sa razvijenih tržišta na raspolaganju imaju više resursa i prilika, uključujući i pristup kapitalu, finansijskim uslugama i programima za obrazovanje.

Kada se posmatraju opšti rezultati, Indeks ukazuje da žene koje razmišljaju o pokretanju biznisa i one koje već imaju svoje firme postižu uspehe uprkos rodno-kulturološkim predrasudama koje predstavljaju značajne prepreke za unapređenje poslovanja.

Indeks prati napredak i dostignuća preduzetnica i vlasnica firmi na 57 tržišta koja se prostiru na pet geografskih regija –pacifički obruč, Evropu, Latinsku Ameriku, Bliski Istok sa Afrikom i Severnu Ameriku.

Mastercard Indeks ženskog preduzetništva – Top 10 tržišta sa najpodsticajnijim uslovima za uspeh preduzetnica

1. Novi Zeland – 74,2
2. Švedska – 71,3
3. Kanada – 70,9
4. Sjedinjene Američke Države – 70,8
5. Singapur – 69,2
6. Portugalija – 69,1
7. Australija – 68,9
8. Belgija – 68,7
9. Filipini – 68,0
10. Ujedinjeno Kraljevstvo – 67,9

Indeks ukazuje da ni razvijena tržišta sa boljim podsticajnim uslovima nisu imuna na kulturološke predrasude prema preduzetnicama. Na Novom Zelandu rezultati su pokazali da je društvo manje naklonjeno ženama preduzetnicama. Uprkos ovakvim okolnostima, preduzetnice sa Novog Zelanda su prevazišle prepreke i po drugu godinu zaredom, plasirale se na prvo mesto liste.

Indeks takođe ukazuje da prilike za razvoj preduzetništva ne zavise isključivo od stepena ekonomske razvijenosti tržišta. Tržišta u razvoju, kao što su Gana (46,4%) – uz Malavi i Nigeriju, jedno od tri nova tržišta koja su uključena u istraživanje– Uganda (33,8 %) i Vijetnam (31,3 %) imaju viši procenat ženske vlasničke strukture u biznisu u poređenju sa razvijenijim tržištima. Žene se na ovim tržištima postaju preduzetnice iz potrebe, podstaknute porivom za preživljavanje uprkos manjku finansijskog kapitala i pristupa podsticajnim sredstvima.

Udeo žena u ukupnom vlasništvu firmi – top 10 tržišta

1. Gana – 46,4%
2. Rusija – 34,6%
3. Uganda – 33,8%
4. Novi Zeland – 33,0%
5. Australija – 32,1%
6. Vijetnam – 31,3%
7. Poljska – 30,3%
8. Španija – 29,4%
9. Rumunija -28,9%
10. Portugalija – 28,7%

„Uoči Međunarodnog dana žena, nadamo se da će naše istraživanje poslužiti kao pravovremeni podsetnik vladama i nadležnim organizacijama da pojačaju podršku ženama koje razmišljaju o pokretanju biznisa i onima koje već imaju svoje firme u svim sektorima, kroz veći stepen finansijske inkluzije i pružanje boljeg pristupa obrazovanju”, rekla je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Započni nešto neprocenjivo – Mastercard pripremio poklon za Beograđanke!

Sutra, na Međunarodni dan žena, kompanija Mastercard postaviće zid napravljen od ruža u Knez Mihailovoj ulici kao poklon Beograđankama i Beograđanima. Prolaznici će moći da uzmu ruže sa zida i poklone ih dragim ženama u svom životu i na taj način im dodatno pokažu da cene i poštuju značajnu ulogu koju žene imaju. Zid napravljen od ruža na početku šetačke zone je i dodatni podsetnik da 8. marta obeležavamo prava za koja su se žene širom sveta izborile i da svaka žena može da doprinese promeni, da započne nešto neprocenjivo.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo