Matić: Nova elektronska uprava biće efikasna, brza i jeftina

PinterestFacebookTwitterShare

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je jutros da će predlogom zakona o elektronskom dokumentu koji je usvojila Vlada Srbije, elektronska uprava u Srbiji biti efikasnija, brža i jeftinija nego dosadašnje procedure s papirnim dokumentima.

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni, ali i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

Matićeva je za Radio-televiziju Srbije istakla da je “najveći iskorak to što će se ovim zakonom i uvođenjem određenih usluga od poverenja omogućiti da dokazna i pravna snaga elektronskih dokumenata bude ista kao i papirnih dokumenata”.

“Da bi se zakon implementirao, mora postojati poverenje građana, jer sada postoji neverica u neverodostojnost elektronskih dokumenata”, kazala je Tatjana Matić i dodala da taj zakon uvodi nove istrumente koji će raditi na garantovanju sigurnosti elektronskih dokumenata.

Ona je najavila uspostavljanje “pružaoca usluga od poverenja”, što će biti, kako je objasnila, “firme koje će se praktično baviti identifikacijom i integritetom tih elektronskih podataka”.

“Nakon toga će moći da oživi u praktičnom smislu elektronska uprava”, ocenila je državna sekretarka.

Ona je dodala da je za potpuno prelaženje na elektronsku upravu neophodno uređenje zakona u drugim oblastima, kao sto je Zakon o e-upravi ili arhivskoj građi.

Podsetila je i da zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata.

Tatjana Matić je istakla da se kroz edukacijuu mora raditi na podizanju svesti građana i službenika i podsticanju poverenja da elektronski dokument ima jednaku pravnu snagu kao papirni.

Izvor: Beta