Matijević: Bolje je baviti se poljoprivredom u Hrvatskoj nego u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube screenshot

Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević, izjavio je da su uslovi poslovanja u agraru u Hrvatskoj značajno bolji nego u Srbiji, pre svega kada su u pitanju državne subvencije.

„Matijević agrar“ u Srbiji obrađuje oko 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u Hrvatskoj oko 1.800 hektara.

Petar Matijević je rekao da bi kupio još zemljišta u Hrvatskoj, kada bi bilo slobodnog u ponudi.

„Kada bih sada mogao da promenim, i da istu površinu koju obrađujem u Srbiji, obrađujem u Hrvatskoj, gde bi mi bio kraj…“, rekao je Matijević za poljoprivredni portal AgroFin .

Po njegovim rečima, iako je Hrvatska po bogatstvu tek pretposlednja zemlja Evropske unije, ispred Bugarske, ona je i pored toga u znatno boljoj poziciji nego Srbija, pa su samim tim i uslovi za poslovanje poljoprivrednika u Hrvatskoj mnogo bolji.

Objasnio je da u Hrvatskoj pravo na subvencije ima svaki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, bez obzira na površine koje obrađuje, a i same subvencije su mnogo veće nego u Srbiji. Tako, zavisno od useva, poljoprivrednik u Hrvatskoj dobija od 300 do 600 evra po hektaru, a najviše 600 evra dobija se za gajenje šećerne repe.

„Trenutno je, kada se poredi s Hrvatskom, u Srbiji samo radna snaga jeftinija. Ni ta razlika, međutim, nije tako velika da bi mogla da ‘pokrije’ ostale benefite u Hrvatskoj. Čak je i zemljište u Srbiji skuplje nego u Hrvatskoj, i to za dve do tri hiljade evra po hektaru“, naveo je Petar Matijević.

Izvor: Beta

Foto: Youtube screenshot