Mekdonalds traži milionsku odštetu od Firence

PinterestFacebookTwitterShare

Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds (McDonald’s) podneo je odštetni zahtev protiv Firence zbog odbijenog zahteva za otvaranjem restorana na znamenitom centralnom trgu Piazza del Duomo.

Iz američke kompanije su potvrdili da od Firence traže 17,8 miliona evra odštete, budući da su gradske vlasti odbile njihov zahtev za otvaranjem restorana na centralnom trgu. U Mekdonaldsu napominju da je zahtev podnet upravnom sudu, ne navodeći druge detalje.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela odbio je u junu Mekdonaldsov zahtev za otvaranjem restorana na pomenutom trgu, a u julu su odluku su potvrdili i nadležni konzervatori.

„Mekdonalds ima pravo da podnese zahtev, a mi imamo pravo reći ne“, rekao je gradonačelnik u gradskoj skupštini, dodajući kako želi podržati „tradicionalna preduzeća“ u tom području. „Nemamo predrasuda“ prema Mekdonaldsu, naglasio je Nardela, napominjući da je kompanija već otvorila restorane u drugim delovima grada.

Restorani brze hrane niču u Firenci poput pečuraka posle kiše, reagujući na potražnju gostiju manje platežne sposobnosti, pa su gradske vlasti početkom godine usvojile nove propise kojima se od restorana u istorijskom gradskom jezgru traži da koriste „tipične proizvode“ iz samog grada i iz Toskane.

Prošlog meseca italijanski list La Repubblica javio je da je planirano otvaranje restorana Mekdonalds u blizini Trga svetog Petra u Vatikanu razbesnelo kardinale nastanjene u zgradi u kojoj bi restoran trebalo biti smešten.

Prilikom otvaranja restorana na istorijskim lokacijama u Evropi Mekdonalds i ostali restorani brze hrane često nailaze na otpor motivisan istorijsko-arhitektonskim razlozima. Mnogi sporovi završavaju kompromisom na području izbora jela, odvoza otpada i arhitektonskog rešenja.